Over Tanja Koning

Hallo, ik ben Tanja Koning (1981) en werk als freelance projectleider en programmeur in de culturele sector.

Het beste op mijn plek ben ik als ik een project ‘from scratch’ kan opzetten. Ik combineer in mijn projecten een sterke inhoudelijke betrokkenheid met organisatorisch inzicht. Ik houd van complexe samenwerkingen, ontwikkel concepten, maak een magazine, vraag subsidies aan, geef advies aan andere organisaties, doe onderzoek naar wetenschap v.s. kunst en maak met mijn eigen stichting concepten voor de buitenruimte.

Ik werk(te) o.a. voor:
Facing Pages, Willem de Kooning academie, Soundtrackcity, Stichting Very Disco, Van Goghmuseum, O.K.Festival, Stichting de Loodsen, Rotterdam Festivals, Museumnacht Rotterdam, Your World, CODA Museum, Boijmans van Beuningen, Avecom, Square Eyes Festival, Subwalk, IMG festival, China op de Kaap.

De meeste projecten staan op deze site. Zie je ze niet allemaal verschijnen? Klik op ‘projecten’

Tanja Koning
Stadhuisplein 15- Rotterdam Collectief
3012 AR Rotterdam

Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element Element

O.K. Festival

2010

Projectleiding en fondsenwerving

O.K.Festival is een nieuw festival over onafhankelijke magazines. In het onafhankelijke magazine is ruimte voor alles waarvoor in de mainstream media geen plek meer is. Het onafhankelijke magazine vormt een vrijplaats voor designers, illustratoren en schrijvers. Vaak tegendraads, soms eigengereid, maar altijd gemaakt met veel energie en plezier. Lezers over de hele wereld vinden hun weg naar die veelzijdigheid, originaliteit en creativiteit. O.K. Festival laat met verschillende activiteiten het onafhankelijke magazine in de volle breedte zien. De eerste editie van het festival trok veel aandacht, vooral in het buitenland en was helemaal uitverkocht. In 2012 is er weer een nieuwe editie van O.K.Festival.

www.ok-festival.com

Subwalk

Advies/ Bestuur
2011
SUBWALK

SUBWALK is een platform dat zich richt op de subculturen binnen de hedendaagse kunst en design zoals street-art, graffiti, grafisch en illustratief werk. Oorspronkelijk begonnen als shop en exporuimte is SUBWALK tegenwoordig actief in haar nieuwe projectspace THE BACKYARD. Daarnaast richt Roos Giethoorn, initiatiefnemer van SUBWALK, zich op het organiseren van diverse culturele evenementen binnen en buiten Arnhem.

www.subwalk.nl

Cabinet of Curiosities

2010

Concept en uitvoering

In 2010 was het het jaar van de Biodiversiteit. Voor Discovery Festival maakte ik de tentoonstelling Cabinet of Curiosities. Met een rariteitenkabinet als inspiratie ging ik op zoek naar natuur. Hoe wordt de natuur door de mens (in dit geval de kunstenaar) naar zijn hand gezet? Belangrijke vragen hierin zijn of de kunst zich überhaupt wel bezighoudt met biodiversiteit. En zoja op welke manier dan? Levert de kunst een werkelijke bijdrage in bijvoorbeeld het toevoegen van nieuwe soorten? Zijn er kunstenaars die op een of andere manier biodiversiteit als metafoor gebruiken?

Kunstenaars Cabinet of Curiosities: Olaf Mooij, Koert van Mensvoort, Koen Taselaar, Jeroen Diepenmaat, Maarten Vanden Eynde, Jeroen Kuster, Merijn Bolink, Linda Molenaar, Bob de Graaf, Peter Zwaan, Rosa Mathijssen. Presentaties: De Waag Amsterdam over hun Arts 4Genomics Award, geluidsperformances van Pierre Bastien en Jacob Kirkegaard.

www.discoveryfestival.nl

City Salad

2010/2012

Initiatiefnemer i.s.m nele vos

Van paardenbloem tot rode klaver tot rucola tot hazelnoot. Eetbare planten groeien letterlijk tussen iedere stoeptegel. Citysalad is een onderzoek naar eetbare stad. Niet alleen in het zelf verbouwen van groente maar juist ook door de planten die er al staan. We vatten de stad hierin op als een openbare tuin. In ons onderzoek kwamen we erachter dat de meeste veldgidsen onduidelijke plaatjes en ingewikkelde beschrijvingen hadden. Met het project Citysalad doen we een poging de eetbare plant voor het grote publiek op de kaart de zetten.

www.citysalad.nl

Discovery Festival

2010-2012

Projectleiding, programmering en fondsenwerving

Discovery Festival is een uitgaansnacht-met-inhoud: spannende wetenschappelijke experimenten, muziek, kunst en inspirerende nieuwe ideeën. Alles draait om de kick van nieuwe dingen ontdekken. Sinds 2009 ben ik aan Discovery verbonden als projectleider, fondsenwerver en sinds 2010 ook als programmeur. Zo maakte ik vanuit Discovery een programma voor het van Goghmuseum over kunst vs. wetenschap. Voor het festival zelf maakte ik in 2010 het kunstprogramma waaronder de tentoonstelling ‘Cabinet of Curiosities’

www.discoveryfestival.nl

Erasmus in Rotterdam

Producent

2008 was voor Rotterdam het jaar van Desiderus Erasmus. Deze bekende en in Rotterdam geboren filosoof werd geeerd met een uitgebreide tentoonstelling in Museum Boijmans van Beuningen en vele activiteiten in de stad.

In opdracht van Stichting de Loodsen en Rotterdam Festivals produceerde ik ‘Erasmus op straat’ Gedurende de herfst en wintermaanden verschenen er op stoeptegels, winkelruiten en prominente gebouwen spreuken van Erasmus. Deze alledaagse wijsheden en gezegdes maakten voorbijgangers op een speelse manier bekend met het gedachtengoed van Erasmus.